Ahoj...
Já jsem se po dlouhém uvažování rozhodl pro Javu v BlueJ a mám hnedka menši problém. Pracuju na projektu simulace sportky a nejde mi do hlavy proč musím mít dvě třídy?
Našel by se tu někdo kdo by mi vysvětlil proč mám mít dvě třídy?? Přídou mi ,že smysl obouch je stejný - losuju šest čísel pomoci metody Random--to je u obouch, akorát u jedné je přidán ArrayList..???
koukněte???:
Code:import java.util.ArrayList; import java.util.Random; public class Sportka2 { // objekt tridy ArrayList, ktery predstavuje 49 micku private ArrayList micky; // pole, do ktereho se ukladaji tazena cisla public int[] tazenaCisla; // objekt tridy Random, pomoci ktereho se generuji nahodna cisla private Random generator; public Sportka2() { // vytvori objekt tridy ArrayList - kapacita 49 (49 micku) micky = new ArrayList(49); // vytvori pole sesti prvku typu int - tazena cisla tazenaCisla = new int[6]; // vytvori objekt tridy Random generator = new Random(); // zavola funkci reset, ktera "vytvori micky" reset(); } /** * Provede nahodny vyber 6-ti micku */ public void provedLosovani() { // zavola funkci reset, ktera "vytvori micky" reset(); // cyklus o sesti opakovani - tah sesti micku for (int i = 0; i < 6; i++) { // vygeneruje se nahodne cislo od 0 do 48 int nahodnyIndex = generator.nextInt(49 - i); // podle vygenerovaneho indexu se vybere micek Integer tazenyMicek = (Integer) (micky.get(nahodnyIndex)); // vylosovany micek se odstrani micky.remove(nahodnyIndex); // hodnota micku (vylosovane cislo) se prida do pole tazenaCisla tazenaCisla[i] = tazenyMicek.intValue(); } } /** * Vypise vysledek posledniho losovani */ public void vypisVysledek() { // cyklus o sesti opakovani - vypsani sesti cisel for (int i = 0; i < 6; i++) { System.out.println(tazenaCisla[i]); } // provede odradkovani(); System.out.println(); } /** * funkce, ktera vytvori micky - naplni ArrayList micky objekty typu Integer */ public void reset() { // vyprazdni ArrayList micky micky.clear(); // cyklus o 49 opakovani for (int i = 0; i < 49; i++) { // priradi do ArrayListu micky objekt tridy Integer; micky.add(i, new Integer(i + 1)); } }
A druhý:
Adminovy se předem omlovám za tento neforemný zapis...Code:import java.util.Random; public class Sportka1 { // pole, do ktereho se ukladaji tazena cisla public int[] tazenaCisla; // objekt tridy Random, pomoci ktereho se generuji nahodna cisla private Random generator; public Sportka1() { // vytvori pole sesti prvku typu int - tazena cisla tazenaCisla = new int[6]; // vytvori objekt tridy Random generator = new Random(); } public void provedLosovani() { // cyklus s sesti opakovanimi - vybira sest cisel for (int i = 0; i < 6; i++) { // generuje nahodne cislo int nahodneCislo = generator.nextInt(49) + 1; boolean tazeno = false; // porovna tazene cislo s predtim tazenymi cisly for (int q = 0; q < i; q++) { // kdyz bylo tazene cislo uz predtim tazeno, nastavi tazeno na true if (tazenaCisla[q] == nahodneCislo) { tazeno = true; } } // jestlize tazene cislo nebylo predtim tazeno, ulozi se do tazenych cisel if (tazeno == false) { tazenaCisla[i] = nahodneCislo; } // jestlize bylo predtim tazeno, zmensi ridici promennou cyklu o jedna, // coz ma za nasledek opakovani tahu else { i--; } } } /** * Vypise vysledek posledniho losovani */ public void vypisVysledek() { // cyklus o sesti opakovani - vypsani sesti cisel for (int i = 0; i < 6; i++) { System.out.println(tazenaCisla[i]); } // provede odradkovani(); System.out.println(); } }
edit: Admin zápis opravil
Nestačila by jen jedna třída?????prosím pomozte...díky
![]()

Reply With Quote